RGB teostas ERM-i soome-ugri heli, valgusjõe ja karu pulma

jogi

Soome-ugri näituste heliinstallatsioon

Eesti Rahva Muuseumi uue hoone üks kesksemaid ekspositsioone peidab endas loodushelide aastaringi moodustavat heliinstallatsiooni. Helimaastike disaineri Taavi Tulevi loodud soome-ugri näituse heliinstallatsioon, mis laotub ligikaudu 1000 ruutmeetrile, kasutab 140 kanalilise heli edastamiseks 126 kõlarit. Heliinstallatsiooni kavandanud kunstniku Taavi Tulevi sõnul pakub näitus külastajale ainulaadse ruumilise helikogemuse, millesarnast pole Eestis ega lähiriikides varem nähtud ega kuuldud. “Sellel näitusel on heli sümbioosis kogu ülejäänud nähtava ja kogetavaga – ruumiline heli muudab kogu staatilise elavaks. Tulemus viib külastaja meele võrdlemisi hästi kujutatavasse aega ja kohta. Naturaalne loodusfoon paneb külastaja unustama, et ta viibib muuseumis vanade asjade keskel,” selgitas Tulev, kes kinnitab, et tähelepanu sai pööratud ka väikestele helidetailidele, mis pakub näitusekülastajatele kindlasti ka üllatusmomente.

Installatsiooni tehniline lahendus baseerub QSC Q-Sys Core 1100 keskseadmel, mis juhib kogu heliedastust, mängib audiofaile, saab impulsid eksponaatide sensoritelt ja suhtleb ka valguse juhtseadmetega. Võimenditena kasutasime QSC CX seeria 8- ja 4- kanalilisi mudeleid, mis on kahepoolses ühenduses Q-Sysi keskseadmega. Üldise fooni edastamiseks on lagedes kokku 45 süvistatud QSC AD-Ci52ST kõlarit, eksponaatide ja efektide helindamiseks on kasutuses QSC AD seeria, K Array, Monacori, RSF-i ja Amina kõlarid, nende seas 39 Amina sissepahteldatud “nähtamatut” kõlarit.

Valgusjõgi

Valgusjõgi on Eesti Rahva Muuseumi Soome‐Ugri püsinäituse kujunduskontseptsiooni keskne kujund. See motiiv eristab ekspositsiooni peamised rahvasterühmad erinevateks aladeks. Jõgi piiritleb ja ühendab, eristab ja seob, sünteesib. Valgusjõgi toimib käiguteede süsteemi ja teejuhina, sellelt hargnevad pääsud erinevatesse ekspositsiooni osadesse. Valgusjõe (käiguteede) plaanilahenduse kujund on valitud ka eesruumi otsaseinal eksponeeritud keeltepuu graafiliseks teljeks. Valgusjõgi koosneb klaaspaneelidest, millel külastajad kõnnivad ja nende all olevatest LED ekraanidest. Jões ujuvad LED ekraanidel esitatavate animatsioonidena kalad, kes reageerivad muuseumikülastaja tegevusele. Kui külastaja astub jõe klaaspaneelile, siis kalad ehmuvad ja ujuvad laiali. Kui külastaja jääb klaaspaneelile seisma, siis mõne aja pärast ujuvad uudishimulikud kalad uuesti tema juurde. Kalad on jões erineva suurusega ja kuigi nende graafiline esitus on stiliseeritult minimalistlik, on nende käitumine modelleeritud võimalikult päris kalade käitumisega sarnaseks. Külastaja jaoks muudab kogemuse realistlikumaks ka jõe helilahendus, mis mimikeerib vee liikumist, loksumist ja vulinat.

Valgusjõe multimeedialahendus sisaldab endas 57 60x60cm suurust LED paneeli, sensorid ja arvutid kalade liikumise animatsioonide esitamiseks, puutemikrofonid külastajate liikumise täiendavaks tuvastamiseks ning 93 meetrit led valgusriba. Klaaspõrand koosneb 120 kolmekihilisest klaasdetailist, millest igaüks on erikujuline.

Karu pulm

5901581t100h8406Karu pulm on soome-ugri näituse põhja rahvaste saali interaktiivne stseen, milles külastaja saab kogeda karu emotsioone.
Karu animatsiooni kujutatakse led täppidest moodustunud graafilise lahendusena, karu muutub üleelusuuruseks. Idee on lahendatud kaarjatest LED paneelidest seinaga ja puutüve peal olevate puutetundlike juhtimisikoonidega. Meelolu loomisele aitavad kaasa heliefektid (kõlarid puude sees), karu käpa jälje kujulised valgusefektid puutüvedes ja saali üldvalgustus. Näitusekülastajal on võimalik tunnetada Karu emotsiooni, testida karu raevu või armastust. Karu raevu korral süttivad puudes karu käpajäljed, helifoonil on kuulda karu möirgeid, led paneelidele ilmub vihase karu kujutis. Karu armastuse puhul kujutatakse karu südame tuksumist ja sellele sobilikku helifooni. Tegemist on heli ja valguse interaktsiooniga.

ERM soome-ugri näituste autorid:

Kujunduskontseptsioon ja pealavastus: JANKEN Wisespace
Graafika ja multimeedia: VELVET
Heliinstallatsioon: Taavi Tulev

RGB ERM-i projektimeeskond ja koostööpartnerid:

Marko Erlach – projektijuht
Bert Roostik – projektijuhi abi
Kert Kuusik – projektijuhi abi
Ahto Vaher, Rando Iidel – LED ekraanilahendused ja valgusjõe animatsioonid
Jocelyne Le Leannec, Curt Wachs (Lumo Interactive Inc.) – valgusjõe animatsioonid
Martin Makarevitš (ADAM Bd AS) – valgusjõe ja põhja saali virmaliste valguslahendus
Meelis Lusmägi – valgusjõe ja põhja saali virmaliste valguse kujundus
Kaspar Brandt, Allar Tiigi – helitehnika
Anni Niidumaa, Egle Sarnet (Saint-Gobain Eesti AS) – valgusjõe klaasi tootmine
Alar Aas (Klaaspasun OÜ) – valgusjõe klaasipaigaldus
Priit Kello (Radius Fixings OÜ) – valgusjõe klaasikandurid
Väino Madar (CNC Stuudio OÜ) – CNC lõikused
Meelis Braun (Melbra OP) – valgusjõe geodeetilised mõõdistused
Ronald Rästa (Laserstuudio OÜ) – pleksiklaas

Vaata ka pildigaleriid facebookis

dsc04818

Fotod: Johannes Arro
Karu stseeni foto: Margus Ansu (Postimees)